вівторок, 11 грудня 2018 р.

"Ох, на наших вечорницях,
Хто сумний - розвеселиться!
Співи, танці, небелиці -
Гарні будуть вечорниці!»

     Серед осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше – день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають в народі Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для подружнього життя.
З метою ознайомлення з давнім народним звичаєм проведення вечорниць й кусанням Калити, виховання поваги та любові до традицій рідного народу, української пісні, інтересу до вивчення минулого рідного краю, прагнення зберегти народні звичаї та обряди у Балківському НВК ,сьогодні, 11 грудня ,відбулися Андріївські вечорниці, які супроводжувалися веселими співами, танцями, довгими дівочими посиденьками, знайомствами та заграванням молоді, ворожінням, кусанням калити. В підготовці та проведенні свята активну участь взяли учні 5 - 9 класів під керівництвом учительки української мови та літератури Хайнацької Н.В.
Усі учасники отримали незабутні враження, відчули себе причетними до того дійства, яке давним-давно відбувалось в селах на нашій славній Україні.
















Немає коментарів:

Дописати коментар